home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA


Zahvaljujući prodajnoj aukciji koja će se održati u januaru 2017. u Arizoni, na svetlost dana je dospeo još jedan zaboravljeni automobilski biser iz prošlosti.

Svaki očuvani klasični Maserati vredan je pažnje kolekcionara i automobilskih zaljubljenika, ali Maserati Mexico iz 1967. je nešto posebno. Reč je o jedinstvenom fabričkom prototipu, koji se u jednom trenutku ipak pojavio na tržištu automobila, s obzirom da ga je kupio privatni kolekcionar iz Modene.

Maserati Mexico je nastao 1967. na bazi prve generacije modela Quattroporte. Za razliku od ovog automobila, Mexico je imao samo 2 vrata i elegantniju, sportsku liniju.

Tokom serijske proizvodnje sa fabričkih traka sišlo je samo 485 primeraka ovog modela, ali automobil koji će se u januaru naći na prodajnoj aukciji potpuno je jedinstven.

Naime, Maserati je prilikom razvoja modela angažovao tri proizvođača karoserija (Vignale, Bertone i Frua) da izrade 3 raziličita prototipa, a primerak sa fotografije je delo poslednje navedenog.

Automobil ima oznaku šasije AM112 001 i, mada to nije uobičajeno za prototipove, prodat je najpre pomenutom kolekcionaru iz Modene, da bi kasnije završio u SAD.

Vozilo je promenilo nekoliko vlasnika, ali i motor, pošto mu je naknadno ugrađen 4.2 litarski V8 agregat. Za ovaj primerak, tvrdi se da je jedan od istorijski najznačajnijih Maseratija svih vremena.

Izvor i više slika na sajtu B92.net

Foto: rmsothebys.comčitanja : 550Komentari