home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA


Ministar privrede Goran Knežević rekao je jutros za RTS da su Vlada i resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa štrajkačkim odborom i poslodavstvom Fijata, kao i da pokušavaju da dve strane dovedu za sto i pregovaraju o svojim zahtevima.

Knežević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da Vlada nije pregovarač u ovom procesu, kao i da je u kolektivnom ugovoru "Fijata" navedeno da su pregovaračke strane poslodavci i zaposleni. "Vlada je samo posrednik i trudi se da ih dovede za pregovarački sto", naglasio je Knežević.

Ministar je naveo da će insistirati da se ispune zahtevi radnika, ali da je važno da "Fijat" ostane u Srbiji. "Nama je u interesu i jedna i druga strana i ne navijamo ni za koga već da sednu za sto i dogovore se", ističe Knežević.

Ukazao je da je saglasan da je plata u Fijatu mala, ali da ne može Vlada da garantuje njeno povećanje. "Slažem se da je plata mala i da treba da se poveća. Mi ćemo insistirati da se te plate povećaju, ali ne možemo to da garantujemo", rekao je Knežević.

Podsetio je da su ispunjena dva zahteva radnika - bolja organizacija posla, kao i obezbeđivanje prevoza van standardnog radnog vremena. "Što se tiče povećenja plata mi možemo samo da posredujemo", dodao je Knežević.

Komentarišući pravilo Fijata da ne pregovora dok se ne prekine štrajk, ministar kaže da je to korporativno pravo te kompanije i da su oni naglasili da će sesti za pregovarački sto čim se štrajk prekine.

Istakao je da su Vlada i ministarstvo 24 sata na raspolaganju radnicima i poručio da je svima u interesu da što pre krenu pregovori, kao i da bi bila velika šteta i za radnike i za državu ukoliko se to ne dogodi. "Poštovani radnici dajte da sednemo da uslagasimo protokol i pregovaramo", poručio je Knežević.

Naglasio je da u ministarstvo i Vladu nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem za koju štrajkački odbor Fijata kaže da je uputio. "Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros - nemamo nikakav predlog protokola od njih. Ali, to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo sa poslovodstvom 'Fijata' i da reše svoje probleme", zaključio je Knežević.

Izvor: Danas.rs

Odlazak "Fijata" ugrožava 10.000 radnih mesta

Ako se ne reši pat pozicija sa štrajkom u naredna dva dana postoji realna opasnost da "Fijat" najpre smanji obim proizvodnje u Kragujevcu, što bi mogao da bude uvod u povlačenje sa našeg tržišta - nezvanično saznaju "Novosti". Tako bi bilo ugroženo oko 10.000 radnih mesta. Tokom ove nedelje očekuje se dolazak poslovodstva "Fijata" iz Italije na pregovore sa štrajkačkim odborom i predstavnicima vlade.

Štrajk, inače, danas gazi 21. dan, a nadležni sve glasnije upozoravaju na njegove teške posledice. Sindikati odgovaraju da su oni od početka spremni za pregovore i taj zahtev su poslodavcu poslali već prvog dana.

- Bojim se da neiznalaženje rešenja i nekretanje u ovom pravcu može da ima ozbiljne posledice ne samo za grad Kragujevac, nego i za celu Srbiju, sve one koji direktno ili indirektno zavise od kompanije "Fijat" - rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. - Ovo je loša i neozbiljna poruka svim potencijalnim investitorima. Ono što od nas traže, i što je u suštini najveći kamen spoticanja, jeste da Vlada preuzme odgovornost i da za to povećanje garantujemo budžetom Srbije.

Eventualni odlazak "Fijata" iz Srbije nije nemogući scenario ni za predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža.

- Ne verujem da sindikalci koji rukovode ovim dvonedeljnim štrajkom žele da dođe do najgoreg scenarija, a pogotovo to ne žele radnici - smatra Čadež. - Hajde da ostavimo emocije sa strane i da vidimo šta su interesi radnika i kako možemo da dođemo do određenih rešenja. Zaustavljanje proizvodnje nije pravi način. Ukoliko se ovako nastavi, primanja uopšte neće biti, jer proizvođač mora da proizvodi. Zaista, posledica jeste odlazak investitora.

Štrajkom su se za bolji kolektivni ugovor davno izborili i u Železari "Smederevo". Predsednik Samostalnog sindikata u srpskoj čeličani Siniša Prelić kolegama zato poručuje da otpočnu pregovore.

- I mi smo 2004. godine imali sličnu situaciju sa tadašnjim poslodavcem "Ju-Es stilom". Kolegama savetujem da obavezno sednu za sto - kaže Prelić. - Ni tada nisu svi bili zadovoljni, ali je važno da smo postigli više. Važno je i da se napravi pomak.

ŠTA JE VLADA GARANTOVALA RADNICIMA

Vlada Srbije bila je i jeste na raspolaganju i štrajkačkom odboru i radnicima "Fijata" 24 časa dnevno, kaže se u saopštenju.

U razgovoru sa štrajkačkim odborom vlada je garantovala da će insistirati na rešavanju svih njihovih zahteva, a na sledećim kao minimum:

* Analizi proizvodnog procesa i svih radnih stanica kako bi se optimizovao proizvodni proces da bi radnicima bilo lakše.

* Da će se u saradnji sa gradom Kragujevcem rešiti prevoz radnika u večernjim časovima, što je potvrdio i gradonačelnik.

* Da će insistirati na uvođenju bonusa efikasnosti od 2017. koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu.

* Da ćemo insistirati na dodatnom povećanju plata, ali da ne možemo u ovom trenutku da garantujemo koliki je to procenat.

Međutim, štrajkački odbor "Fijata" je smatrao da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali da vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nismo mogli da uradimo, a da ne oštetimo ostale radnike i poreske obveznike Srbije.

NE PREGOVARAMO PREKO MEDIJA

Štrajkački odbor je uputio poslodavcu zahtev za otpočinjanje pregovora 23. juna, 27. juna, 4. jula i 10. jula, ali odgovora nije bilo, osim stava predstavnika države Srbije da je uslov da se prekine obustava rada - odgovaraju sindikalci u jučerašnjem saopštenju.

- Umesto poziva na pregovore, razgovore štrajkačkog odbora sa predstavnicima "Fijata" ili barem manjinskog vlasnika Vlade, već dva dana pregovora putem medija - navodi se u saopštenju. - Istine radi, "sindikalni lideri", kako nas pojedini mediji nazivaju, spremni su da svakog trenutka otpočnu pregovore s kompanijom ili Vladom, i to je osnovni zahtev.

Sindikat podseća da je 23. juna Inspekcija rada izvršila nadzor i 26. juna naložila poslodavcu da otpočne pregovore u skladu sa Zakonom o štrajku. Paradoks je i da se ne poštuje potpisani kolektivni ugovor, jer u članu 82 nedvosmisleno stoji da su Štrajkački odbor i poslodavac dužni da, od dana najave štrajka i za vreme štrajka, pokušaju da sporazumno reše nastali spor.

Izvor: Novosti.rsčitanja : 373Komentari

Hit dana:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=07&dd=17&nav_id=1283508

Autor Priapus 17 Jul 2017, 15:05

Pa naravno. Treba podeliti radnike da dobre i loše.

Lično mislim da - ako krećemo od toga da nisu u pitanju veće mahinacije - će „Fijatu“ ovog puta ovo da prođe.

Međutim, neka vrsta linije je iscrtana i to je valjda neki početak.

Autor CaMIRO 17 Jul 2017, 15:46

Hit dana 2:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=07&dd=17&nav_id=1283613

Autor CaMIRO 17 Jul 2017, 17:00

CaMIRO 17 Jul 2017, 17:00

Ovo je već težak kriminal nadležnih..

Autor Priapus 17 Jul 2017, 17:05

FIAT mora da popusti ili da zbog toga što neće da poveća plate, da ostane bez proizvodnje. Džaba im roboti kada je sve to samo maska da se zamaskira činjenica da je reč o sweatshop tipu fabrike?

Autor Zastava 17 Jul 2017, 17:42