Home Vesti Domaće tržište Video Zanimljivosti Noviteti Tuning Concepts Top secret Predstavljamo Saloni Forum Arhiva Galerija Linkovi O nama

Na ovogodišnjem Salonu automobila, 47. po redu, dodeljene su nagrade u različitim kategorijama, a najuspešnije izlagače, već tradicionalno, nagradili su Beogradski sajam, Udruženje ekonomskih propagandista Srbije i Klub privrednih novinara.

 (Dalje)

Reklama


Kompanija "Micubiši", četvrti veliki japanski proizvođač automobila, odlučila je da poveća planiranu proizvodnju električnih vozila, nakon što je prvi kontigent od 2.000 kola razgrabljen, jer potražnja za "zelenim" vozilima sve više raste na svim velikim svetskim tržištima.

 (Dalje)

Britanski "Rols-Rojs", jedan od najvećih proizvođača luksuznih automobila u svetu, namerava ove godine da ukine 50 radnih dana zbog pada potražnje za skupim vozilima.

 (Dalje)

Sa proizvodnih traka Fiatove fabrike Tofas u Bursi sišao je jubilarni, 3-milioniti Fiatov automobil napravljen u Turskoj (partnerstvo Fiata i turskog KOC Holdinga inače traje već 41 godinu).

 (Dalje)

Mučni pregovori o državnim zajmovima i bankrotstvima i pad prodaje od 37 odsto u martu nisu dobre vesti, ali uprkos svemu, izgleda da se nešto optimizma vratilo u automobilsku industriju SAD.

 (Dalje)

Tesla Motors je novi Model S predstavio prošle nedelje, a američka kompanija je već primila 520 narudžbina za ovaj sedan sa elektropogonom.

 (Dalje)

Prema tradicionalnom izboru u organizaciji poslovnih novina "Privredni pregled", koji se smatra najstarijim i jednim od najvažnijih u našoj zemlji, Peugeot 308 dobitnik je nagrade za automobil sa visokim ekološkim standardima i automobil sa najmanjom potrošnjom, a Peugeot Bipper za najbolje komercijalno dostavno vozilo.

 (Dalje)

Reklama


Urbani crossover Kia Soul je postao prvi korejski automobil koji je osvojio prestižnu dizajnersku nagradu "red dot". Među više od 3.230 konkurenata iz 49 država u 17 različitih kategorija, nedavno pušten u prodaju, Kia Soul je izabran u kategoriji "Automobilski transport, autodomovi i kamp prikolice" za 2009. godinu na izboru održanom u Nemačkoj.

 (Dalje)

Automobilski forum je u okviru Salona automobila u Beogradu nagradio najuspešnije predstavnike automobilske industrije. Akcija je organizovana 16. put, a priznanje "Oskar prestiža" dodeljeno je u više kategorija.

 (Dalje)

Svetska finansijska kriza tera proizvođače automobila na smanjenje troškova, uključujući i one za izlaganja na Salonima automobila.

 (Dalje)

Nemački Volkswagen je otvorio novu fabriku (vrednu 580 miliona evra) na zapadu Indije, u pokušaju da poveća udeo na tom tržištu u usponu, sa sadašnja dva na oko 10 procenata.

 (Dalje)

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je radnicima i poslovodstvu Opela da će im pomoći da pronađu novog investitora, ali nije ponudila konkretnu finansijsku pomoć.

 (Dalje)

Naravno, ovde se radi o prestanku proizvodnje dosadašnje generacije Volvoa S60, jer novi model (najavljen konceptom na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu) kreće u proizvodnju tokom 2010. godine.

 (Dalje)

Britanska filijala američkog "Dženeral motosa" (GM), kompanija "Voksal" (Vauxhall), neće moći da preživi ako njena matična firma GM ne dobije još pomoći od vlade SAD, prenose agencije. "Voksal" ima 5.000 zaposlenih i u Britaniji drži dve fabrike, u Lutonu i Elesmer Portu.

 (Dalje)

Češka Škoda razmatra uvođenje radnih subota usled povećanja potražnje za njenim vozilima, naročito u zemljama u kojima se Škode nude u akcijama staro za novo.

 (Dalje)

Uprava kompanije "Pežo-Sitroen", najvećeg francuskog proizvođača automobila, otpustila je svog predsednika i direktora Kristijana Štrajfa, samo sedmicu nakon što su objavljeni ogromni gubici kompanije i plan masovnog otpuštanja radnika, javile su agencije.

 (Dalje)

Ruska vlada razmatra kako da pomogne najvećem proizvođaču automobila u zemlji, „Avtovazu”, kojem preti finansijski slom. Proizvodnja automobila marke Lada je u odnosu na prošlu godinu pala za više od dve trećine, a kompanija više nije u stanju da plaća dugove kooperantima, navodi londonski BBC.

 (Dalje)

Kompanija Detroit Electric i malezijski proizvođač automobila Proton su objavili da su potpisali sporazum o partnerstvu, koji predviđa proizvodnju elektroautomobila za evropsko tržište (od naredne godine) i koji će nositi oznaku Detroit Electrica.

 (Dalje)

Još jedna žrtva aktuelne krize u auto-industriji je i sportska Fiesta RS, koja po poslednjim vestima neće ugledati svetlost dana.

 (Dalje)

Američki "Krajsler" postigao je dogovor o globalnom savezu sa italijanskim "Fijatom", izjavio je izvršni direktor "Krajslera" Bob Nardeli.

 (Dalje)


Copyright 2006-2017 by auto.blog.rs