home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA


U Nižegorodskoj oblasti je testiran najnoviji obrazac specijalnog visoko-prohodnog vozila ZVM-2901 koji se kreće bukvalno po svim terenima koji se mogu naći na našoj planeti.

„Ponosni smo što smo pokrenuli projekat ovakvog tipa vozila, prvi put posle 30 godina. Još od sedamdesetih godina prošlog veka nisu se proizvodila ova sredstva“, istakao je generalni direktro AO „Zavod universalʹnyh transportnyh sredstv“, Aleksej Anikin. Inače ova kompanija proizvodi i ostale mahom klasične tipove visoko-prohodnih vozila, koja imaju svoju široku primenu.

Poslednje vozilo koje je napravljeno sa ovim pogonom nosi oznaku ZIL-29061, a njegova osnovna namena je bila upotreba u spasilačkim misijama na izrazito neprohodnom terenu. Proizvodila ga je kompanija ZIL, u periodu između 1979-1983 godine.

Posebna specijalnost mu je bila dolazak do kosmičkih modula i evakuacija kosmonauta prilikom njihovog prizemljenja na Zemlju.

Ovo vozilo je imalo sposobnost da savlađuje najteži mogući teren sastaljen od gustog blata, i da tom prilikom postiže brzinu od 12 km/č. Potrošnja mu je dostizala oko 36 litara goriva na sat vožnje. Inače ovo vozilo se nalazi u sastavu Federalne vazdušno-kosmičke službe za spasavanje. Pretpostavlja se da je napravljeno desetak jedinica ovog vozila u okviru projekta „Sinââ Ptica“ koja su činila vozila specijalizovana za kretanje po ekstremno teškom terenu.

Prema rečima proizvođača, njegov naslednik ZVM-2901 ima veliku perspektivu kako u vojnom, tako i u civilnom sektoru, pre svega u rudarskoj i naftnoj industriji. Njegova primena je posebno indikovana u zabačenim predelima krajnjeg severa Rusije, u Sibiru, gde je zemljište izuzetno neprohodno. Upravo ti predeli obiluju velikim rezervama nafte i gasa, i ovakav tip vozila bi mogao postati ključno moto-sredstvo u tim negostoljubivim oblastima, gde ljudska noga nikad nije kročila.

Vozilo je namenjeno za eksploataciju po izuzetno teškom zemljištu koje obiluje močvarnim terenom, gde postoji velika količina blata, gliba. Upotrebljivo je i u arktičkim predelima, večnog leda i snega. Zahvaljujući velikoj snazi i prohodnosti, na njega je moguće nakačiti različite priključne dodatke (hidraulična kašika kakve poseduju bageri, različiti tipovi plugova-buldožeri, dizalice). ZVM-2901 je veoma koristan u poslovima rekultivacije zemljišta, građevinarstva, u spasilačkim misijama, kao transportno-vučno sredstvo itd. Takođe, može poslužiti kao platforma za različite vrste naoružanja u okviru Arktičke vojske.

Opremljeno je dizel motorom snage 135ks. Može da prevozi i do 12 ljudi.

Izvor: Russia Beyondčitanja : 420Komentari